środa, 30 lipca 2014

Ciasteczka Cytrynowe

Ciasteczka Cytrynowe

Ciasteczka Cytrynowe
Ciasteczka podwójnie cytrynowe: kruche ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem lemon curd.

SKŁADNIKI:



    • 250 g mąki pszennej
    • 125 g masła miękkiego
    • 100 g cukru pudru + odrobina do posypania
    • jajko
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • krem lemon curd
    • kolorowe perełki deracyjne (np. dr Oetker)


WYKONANIE:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Wbić jajko, dodać cukier puder i zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 2 godziny.
  2. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na plaster o grubości 5 mm. Wycinać krążki o średnicy 4 cm. W połowie krążków wyciąć mniejsze kółko w środku.
  3. Ciasteczka piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 12 minut w temperaturze 180°C i odstawić do wystudzenia.
  4. Wystudzone ciasteczka składać razem: pełne koło, lemon curd, kółko z dziurką,
  5. Ciasteczka udekorować kolorowymi perełkami i posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka masło cukier puder jajka proszek do pieczenia lemon curd perełki dekoracyjne
Z dziećmi i dla dzieci 2014

6 komentarzy:

  1. Cytronowe ciasteczka-idealne na ten upał i takie ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Maslane ciasteczka + lemon curd? Marzenie!
    Swietny przepis!
    :)
    Milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, bardzo takie lubię :) W wersji cytrynowej muszą smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons